søndag 18. mai 2014

Brenne seg på sosiale media



Mange begår tabber på sosiale medier, noen ganger kan det ha stor betydning for deg som bedrift, mens andre ganger kan tabben gli stille forbi. For ikke å begå slike tabber bør man fra første stund tenke over farene og fellene som ligger der ute.

Før
Før du setter i gang med å være en flittig bruker av sosiale medier, må du som nevnt tidligere i et blogginnlegg lage deg strategier for sosiale medier. Dette er svært viktig for bedrifter slik at de styrer unna de største tabbene. Bedriften vil da ha en klar plan, bedre oversikt og mer kunnskap om bruken av sosiale medier. Det er svært viktig å tenke på hva konsekvensene av hver posting, kommentar, like og følging vil ha. Det er ikke bra å like en siden som ikke er etisk riktig å like, heller ikke kommentere på en slik måte at det støter noen. Viktig er også det man skriver som statusoppdatering, tweets og andre ting som blir godt lagt merke til. Oppfølging av kontoen er også viktig. Du må ikke la viktige kommentarer eller utsagn om bedriften din gå deg hus forbi. Når en bedrift er på sosiale medier er det viktig å ha faste retningslinjer.


Tabber gjøres
Det er mye man må tenke på for ikke å skade sitt gode rykte og troverdighet på sosiale medier.
Vi skal se på noen bedrifter som har klart å brenne seg på sosiale medier. Tanken deres var å få gode tilbakemeldinger og som ville være en god markedsføringsmetode, men deres metoder fikk et uheldig utfall. Vi kan se på hva som skjedde med McDonalds da de ønsket å starte opp bruken av hash-taggen #McDStories for å få andre til å skrive gode erfaringer de hadde hatt med McDonalds, men gode erfaringer var ikke flertallet av meldingene som kom inn. For det meste var det misfornøyde kunder som delte sine kvalmende opplevelser på McDonalds. En av meldingene som kom inn var denne: «Jeg gikk inn på McDonalds og kunne kjenne lukten av diabetes tyde 2 hengende i lufta og kastet opp». Mange av de andre meldingene var enda mer uhyggelige og dette skapte veldig mye dårlig oppmerksomhet. Den opprinnelige planen til McDonalds slo helt feil, og selskapet kunne ikke gjøre annet enn å se på alle stygge meldinger som kom inn. De fikk seg en viktig lærepenge. Det er viktig å tenke på konsekvensene av noe før du setter i gang tiltakene. Her skulle McDonalds klart å tenke seg til at dette kom til å skje. Ikke alle har hatt bare gode erfaringer med McDonalds. Det kan gi konsekvenser å oppfordre så mange mennesker til å si sine meninger så offentlig, når det finnes så mange forskjellige oppfatninger og meninger der ute som kan skade bedriften.

Andre som også har begått en tabbe på sosiale medier er Lille Vinkel sko som hadde en konkurranse gående på facebook. Her hadde ikke Lille Vinkel Sko fulgt de retningslinjer og regler Facebook har for konkurranse. Dermed ble bedriften kastet ut av facebook før de fikk kunngjort hvem som var vinneren og de fikk heller ikke gitt følgerne det de hadde lovet. Dette endte med at mange følgere satt igjen og følte seg lurt. Det man kan lære av dette er at det er svært viktig å lese seg opp på de regler og retningslinjer plattformen man bruker har.

En tabbe som også gjøres er at bedrifter snakker stygt til sine brukere. Dette gjør at de taper kunder og flere blir oppmerksom på hvordan servicen er. Det er svært viktig å ha en god tone med alle på sosiale medier, slik at du får godt rykte. Kundene er viktig for deg, og du må behandle de svært godt.

Det bedrifter også har brent seg på er å bruke en uheldig/tragisk hendelse til å markedsføre sin bedrift. Dette vil ofte bare skape ubehag og følgerne dine vil som oftest mislike din handling. Dette er ikke den oppmerksomheten du ønsker. Vær bevisst på hvilke valg du gjør på sosiale medier.

Bildet ovenfor viser en utklipp fra en tweet som Bing postet. Tanken var selvfølgelig god, men etter denne tweeten fikk de mange stygge tilbakemeldinger, hvor følgere klaget på deres bruk av markedsføring. Det er feil at Bing skal bruke en slik hendelse til å få markedsført sitt eget merke.

Andre tabber er at du ikke er tilstede. Mottar du spørsmål eller klager, må du være der å svare på de fortest mulig, slik at ikke klagene eskalerer og skaper et mye større problem enn det du hadde i utgangspunktet.


Etter
Er allerede tabben gjort, er det viktig å være raskt ute med å legge seg flat, unnskylde og på best mulig måte redde seg ut av situasjonen. Ikke kom med dårlige unnskyldninger for hendelsen, dette kan gjøre vondt verre. Det er lov å gjøre feil, du må bare innrømme det, være åpen om det og rette opp feilen.

For eksempel da Røde Kors tweeten denne meldingen: 

fulgte de raskt opp med denne meldingen etterpå for å unnskylde hva som hadde skjedd. 



Det som hadde skjedd var at en ansatt hadde trodd hun var pålogget sin konto, når hun faktisk var pålogget Røde Kors sin konto. Røde Kors reddet seg fint ut av situasjonen ved at de slettet den første meldingen og postet den andre meldingen rett etterpå. Det hele endte med at ølmerket som damen nevnte, bestemte seg for å skrive en tweet der de oppfordret alle til å donere penger til Røde Kors. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar